Monday, July 28, 2008

Pe-pe-tetz*, Gardutz** si Printesa Caiselor

                   

Am fugit. De caldura, de praf, de oroarea incadrarii in orele de parc – incins si el ca si drumul pana la – ne-am desprins. De aproape doua luni suntem ascunsi in oaza de bine de la Otopeni. Printre pisoi proaspeti** si pomi vechi cu caise noi, ai inceput sa te barbatesti. Putin cate putin si cu sotancimile aferente genunchilor juliti. Poate si pentru ca evolutia rapida a Ilenei (la barna, paralele si sol simultan) iti accelereaza instinctul protector in aceeasi masura in kre ea se propulseaza dintre perne pe jos.

Pentru a ramane, insa, suveranul suprem, ai grija k dupa fiecare rasfat (pup, in-bratica, mai-mai) sa ii aplici cate o corectie scurta cu dintii, gherutele sau chiar palma ta nazdravana. Stii k ne suparam si asta te amuza si mai tare. Oricum asa ne articulezi si pe noi dupa ce ne-ai rasfatat cu zambet si gropite. Degeaba am rascolit carti si net-uri - am aflat k nu prea avem ce sa iti facem si asteptam sa iti treaca de la sine, iar tu te bucuri de nedumeririle noastre ca si cum ai sti niste povesti ce nu te vor adormi niciodata, cu personaje cu care te saluti seara de seara, dar le ascunzi de noi sub perna. 

Pentru ca mofturile sa fie definitive, te alergam pe rand cu lingura plina cu diverse bunatati si cu pulsul suit, pe aceeasi mana, tocmai in galcile gatului. Degeaba, daca ti se pune vreo pata prea serioasa sub scufia proaspat tunsa, ne faci lejer, ca intr-o joak cu marionete – mari, cum se poarta acum prin teatrele de copii mici. 
  
Cuibarita in jiltul sau cu roti sau tolanita in imparatia tarcului, printesa te urmareste neobosita si te aproba cu intreaga ei autostrada de gene. Surasul e la locul lui, unind obrajii si domolind gelozia celui fara gropita. Semn de dragoste suprema, cuvintele cu care incepi diminetile in care nu plangi sunt ana-bita, sau pusa-bita, ceea ce in dictionarul matei-roman inseamna ileana iubita sau papusa iubita. In semn de recunostinta si reciprocitate, saltul ei brotacesc devine aproape mortal in vecinatatea marginii de pat. La fel si in pupila materna, dilatata brusc de iminenta prabusirii odorului mezin.

Chiar daca vorbeste des cu caisele sau rade mereu cu noi si nu numai, regalitatea nu presupune, insa, o atitudine in totalitate ingereasca. Asta tine sa ne aminteasca Ileana seara de seara, desi numai paianjenii din curte tes o panza intreaga in ore putine. In noi e numai liniste cu greieri. Peste ea, concertul domnitei suna a trupa rock la inceputuri. Cu ostoirea zilei in spinare si racorirea serii pe obraji, noi doi – prea adulti uneori – parca urmam ritualuri vechi pentru somn nou in genele voastre mici, dupa ce am spalat modern dintii si am pus la respect tantarii cu raid volatil. 

* primul tau te-iu-besc si ne-ai topit definitiv
** Gardutz e cel gata domesticit - prototip perfect de viitor motan burghezo-tomberonez, cu coada si cu miau. griu si sasiu, moale si tarcat, te lasa sa il faci nod si - mai grav - sa il arunci pe jos si in diverse. din knd in knd, prin tors sonor sau mieunat soptit ne anunta k ink mai respira. restul, Unu, Doi si Trei au ink ascutimea salbaticiei dar si tupeul nesimtit de a fura de pe masa, specific felinelor mai mari decat Ileana.




No comments:

Post a Comment

Featured Post

Lady Ga-Ta

- Els de roig en nombres parells es col·loquen a la dreta, els d'imparells a l'esquerra - es va escoltar una veu eixordadora en la q...