Sunday, October 07, 2012

Alterno-stiri din drumul diminetii



Smecheritii murmura in spate, in timp ce boxele duduie de-a jur-imprejurul: aviz din ultimele stiri: a evadat un asasin, s-a daramat un pod pe Rin, iar ploile… Zmeul acopera brusc, cu racnet de sentinta: mamiii, ce-i aia asasin? Explic. Aha, intelege musiu, deci e d'ala de vorbeste tati la stiri despre el. Mda, poate fi, admit. Infloreste tot intr-un ras cu hotot. Ma rasucesc buimac spre el si incerc sa inteleg. Cand face pauza sa mai rasufle, se indura sa ne lumineze: tatii, sa nu iesi niciodata pe camp sa strigi stiri – stiri – stiiiiri! Incrucisam scurt priviri uimite si vizatul incepe sa-i raspunda ca nu crede ca o sa faca asa ceva vreodata dar suntem amandoi curiosi ce poate fi grav in asta. Zmeul rade in continuare, superior: pentru ca o sa umpli campul de tauri! Dupa care incepe sa depene cum ca boul nu poate fi sotul vacii fiindca nu face copii si atunci toata chestia asta n-are sens.


Noi ramanem blocati in prima informatie si incercam sa ne dumirim ce trebuie sa intelegem din ea. Desprinsa dintre desenele ei cu inimioare si petale inflorite in aburul de pe geam, Printesa ne scoate din anonimat: pentru ca la taur se zice stier pe nemteste, maaai! Zmeul incuviinteaza cu gropite si o cearta molcom: puteai sa ii mai lasi un pic. Apoi ataca din nou: Noi de ce mergem mai repede decat camioanele? Pentru ca suntem mai usori? Da, raspunde stiristul de la volan, dar nu numai de greutate depinde viteza, ci si de puterea masinii. Uite, de exemplu, avionul este mult mai mare decat orice masina si merge cel mai repede, nu?! Raspunsul vine din spate, prompt ca un semn de exclamare: da, dar avionul nici nu tre’ sa stea ca noi la coada! Dupa care ne taie audienta, se intoarce complet la Printesa: de ochii altora ferit, ma strangi in brate, sunt trofeu. Nu-ti pasa de nimic… si mixeaza, mai rapid decat casul, cu o inima pe-asfalt, un strop, o palma intinsa si doi ochi, aduna toamna apa-n stropi. In timp ce imi cautam prin gandurile inca adormite o explicatie usoara a veninului produs in Teheran, Zmeul conchide: mami, aveam patru ani cand imi placea Lanternosfera asta a ta!






No comments:

Post a Comment

Featured Post

Lady Ga-Ta

- Els de roig en nombres parells es col·loquen a la dreta, els d'imparells a l'esquerra - es va escoltar una veu eixordadora en la q...