Saturday, May 26, 2007

copacii lung-prelungi din adancul vaii

Alaltăieri am fugit la Vâlcea cu tati și cu Gina. O zi lungita ca o gumă de mestecat aproape cât o săptămână - atunci când sari peste somn că n-ai ce face cu el. Petrecută mai mult orasaneste, a fost mai bucolică decât o ilustrata optzecista de pe peretii casei lu' Cutza. Dealurile intens de verzi se invarteau pe langa asfalt ca niste legaturi proaspete de brocoli. Maci spargeau rar si rosu monotonia araturilor verzi sau nu, in functie de cat de gospodar e si omu' ala de-are campu'. Peste tot si toate, vreo 30si de grade de caldura.

Pe bancheta, lafait in balansoar, priveai - mic dar suficient - toate acestea in timp ce iti primeai rasfatul regesc de la Gina. Intr-un final, obosit de-atata verde, ai adormit cu obraji si pumnici. Bursuc. 

Oras curat - respiratie usurata de bucurestean imbacsit. Aer placut desi incins, masini putine desi aglomeratie, mall-uri - orice oras care se respecta are minim unul - avand un leitmotiv arhitectural de interior greu de escaladat de catre clientul "mama cu carut" - scari. Multe, alandala, inguste, aluneacoase. 3 lifturi pe etaj si o singura liftiera kre -logic - sta la cel de marfa. Dar si scari rulante, ceea ce la urcare cadreaza si cu 4 roti.

Parc provincial cochet, cu terase cu balansoare ce pluteau albastru si copaci mari, multi si ingrijiti. (singurul lucru trist din parc a fost vorba cu Luca, la telefon, blazat de ziua lui. Hei-rup, ia 33 la spinare si mergi mai departe nu te opinti aiurea doar pentru că viata ti-a oferit un kg de lamai! mai comanda o tequila!).

Toropit dar voios, privei printeste din litiera ta mai mult verde decat portocalie cum mananca porumbeii. Singurul alb dintre ei parea ca te indruma pe poteca. Atata drag de tine-a prins incat atunci cand si-a luat zborul ti-a lasat o amintire. pe umarul meu. Probabil a crezut ca tu, in gangureala-ti, chiar ai fost curios ce-a mancat. Gugustiuc.



Sus, printre merii din livada - dadu mana in ei, mama... fura flori mari, multe si frumoase, da' veni paianjenul de mana si uite ce facu, ca nu lasa niciun cretesc sa prinza rod, mama - vocea voioasa dar apriga a Cutzei domina toti greierii din iarba. Intinsi pe pilota gri, am picotit molcom pana ne-a zorit tati spre masina. Intorsi in curtea Cutei a trebuit, sub ochii-i neinduratori, sa dam onorul cafelei - fuguta, fuguta, uite ce cesti mici va pusei si-ti dau sa iei acasa si niste oua pentru ala micu', acu' k nu mai e clota la pui. 

Din bratele Ginei priveai cu ochisorii rotunjiti de mirare cum monstrul-cel-ce-sare-urland s-a transformat intr-un caine pufos - mare dar pufos - ce poate dormita ca o perna cu urechi cazuta pe pragul cotetului. dintre amandoi, tu pareai k stai la panda. Motan. 

Brat la brat cu soseaua, dar mult mai lenesa la curbe, am descoperit groapa cu copaci. Multi si inalti, ai zice ca-s infipti in cer. De fapt, noaptea, casutele de la picioarele lor - desi nu pare, au si un inceput - sclipesc ca niste licurici mici iesiti la joaca, sau - cum zice tati - stelute pe un cer rasturnat. Cand li se face prea cald sau pur si simplu sunt nervosi, fosnesc si cheama ploaia. ceea ce ne-a si udat masina cea proaspat spalata - cum se primeneste omu' cand pleaca la drum, nu?

Agatat ca un martisor de somnul din balansoar - acum mult mai bogat in fisiere numai bune de ordonat si inteles in mintea ta aia mica - ne-ai concediat firesc pe toti. Delfin. 

Nu voi uita cum vineri (18 mai, ora 11.32!) mi-ai zis MA-MA, silabe esuate-n varful limbii dintr-un fluviu de na-na-na-uri. Te-ai oprit cu zambetul acela de pozna, ai repetat mesajul cel nou cu aplomb de ostas in fruntea ostirii si ai tacut brusc. Topita, te-am luat in brate sa pupe-mama-pe-el-de-baiatu' mamii. Pitit la urechea mea, incet si usor rusinat, te-ai spasit tot intr-o soapta cu cadenta: ta-ta. 
 

2 comments:

  1. am plans ca proasta. Zici ca esti baudelaire. Scrii superb, incisiv, esti foarte mama, m-ai facut sa plang! Te ador

    ReplyDelete
    Replies
    1. mama care atunci cand a fost copila s-a indragostit iremediabil de Teodoreanu si de Mercury. si cum in putinele ragazuri, din suflet se deschid zagazuri... cam asta se intampla :)

      Delete

Featured Post

Lady Ga-Ta

- Els de roig en nombres parells es col·loquen a la dreta, els d'imparells a l'esquerra - es va escoltar una veu eixordadora en la q...