Wednesday, February 22, 2012

povestea ochilor de printesa

Toata savoarea unei printese se invarte, cosmic, in jurul ochilor. Din ei si prin ei se intampla totul. Inclusiv asteptarea, mai pasnica sau mai razboinica, a supusilor si a altor aspiranti la tron. Cred ca si timpul tot in ochii printesei se uita. Un semn al lor, sau al sprancenelor suspendate, poate implini vise sau darama citadele.

Concret, discutii:

Zmeul (curios si simplu, cu ochii lipiti pe usa): Ileana, ne vin musafiri azi?
Printesa (rasfirand genele suav, dar precis): asteapta sa ma uit in globul meu magic si cred ca am sa iti spun.

Zmeul (dulce-dulce): Surioara mea cea mai scumpa (periatul infantil nu prevede calcule simple cu 1 numitor comun), nu-i asa ca diseara, cand venim de la gradi cu mami, tie o sa iti fie somn si o sa conduc eu?! (in brate, pe straduta, nu e de alertat Politia)
Printesa (diafan, dar taios): Matei, eu am dormit la gardi, nu adorm in masina la-la-la. Mie imi vine somnul mai tarziu.

Zmeul (mai pe interes decat oricand): Ileana, dam si noi un bey? Ti-l dau pe Capri, favoritul tau, vreeei?! (in fapt, ii pregateste demonic cel mai slab si indoielnic varf)
Printesa (ridicand cu lene ochii dintre papusi si caluti): haide mai, Matei, nu vezi cat sunt de ocupata acum? Mai bine ma ajuti sa imi caut vasele, ca vreau sa ii facem o paine lui tati. Cu tine. (si, intorcand spre mine aceiasi ochi, umpluti insa brusc cu tot interesul din vocea Zmeului): mami, imi faci o rochita din prosop, sa fiu si eu frumoasaaa?! (vocea se muleaza si ea, irezistibil, pe sub gene, anuland orice urma din viclenia cu care, tot ea, de sub aceiasi ochi, l-a intrebat mai demult pe tati-print: nu-i asa ca sunt mai frumoasa decat mami?!) 

Eu (tiranic, pentru ca trebuie): va rog frumos sa mancati tot ce v-am pus in farfurie, nu ne batem joc de masa, daaa?!
Printesa (guresa toata, mimand suficientza): mami, sa stii ca eu am mancat toooot la gradi, am lasat doar o picatura mica de ciorba, atat cat un soricel. Dar sa stii ca Matei… (si incepe sa depene istorii, cu aplomb vinovat de pui paracios. Deh, nicio printesa nu-i perfecta!) 
Zmeul tace cu ifos si asteapta rabdator sa isi primeasca – ea – morala materna.

Intre toate aceste hai-ku-uri, el continua sa se lupte (resemnat, dar darz) iar eu visez – c-o mica parte din aceiasi ochi – la povestea fermecata cu care trebuie, la drum de seara, sa adorm putin toti ochii. In final, ai mei adorm primii, cu o alta poveste, stiuta doar de ei. O alta picatura mica-mica, atat cat pentru stralucire...

No comments:

Post a Comment

Featured Post

Lady Ga-Ta

- Els de roig en nombres parells es col·loquen a la dreta, els d'imparells a l'esquerra - es va escoltar una veu eixordadora en la q...